: Näyttelyt : Kokoelmat : Museon ystävät : Yhteystiedot : Linkit :

Merimuseo - Näyttelyt

 

 

Kansiosasto - Merimuseon päänäyttely. Kuva: Teemu Ahola

 

Terva- ym. tynnyreitä - Merimuseon päänäyttely. Kuva: Teemu Ahola

 

 

 

 

Kristiinankaupungin merimuseon merimakasiini. Kuva: Teemu Ahola

Kuva: Karl-Erik Blomberg

Kuva: Leif Sjöqvist

Kuva: Leif Sjöqvist

Kuva: Leif Sjöqvist

 

Parkkilaiva Fideksen haaksirikko. Kuva: Kristiinankaupungin merimuseo

 

Parkkilaiva Fidesta esittävä pienoismalli. Kuva: Teemu Ahola

 

Päänäyttely

Rakennus, jossa merimuseon päänäyttely sijaitsee, kytkeytyy kiinteästi alueen merenkulun historiaan. Laivanvarustaja Simon Anders Wendelin rakennutti empiretyylisen talon vuonna 1837 perheensä asuinrakennukseksi. Vinttitila, missä merimuseon päänäyttely sijaitsee, toimi alun perin purjeneulomona.

Näyttelytilat on rakennettu muistuttamaan purjelaivan kantta. Sieltä löytyvät ohjaamo ruoreineen, kapteeninhytti ja laivakeittiö. Itse näyttely ajoittuu 1800-luvun puolin tienoille, purjelaivojen kulta-aikaan. Näyttelyesineet ovat lähtöisin pääosin Kristiinankaupungista ja niiden avulla on mahdollista hahmottaa pohjalaisen laivanrakennuksen ja merenkulun vaiheita. Yhdessä ulkomailta tuotujen matkamuistojen kanssa näyttelyesineet muodostavat mielenkiintoisen 1800-luvun merenkulusta kertovan kokonaisuuden.

Näyttelyesineet olivat keskeisiä niin laivanrakennuksessa kuin purjehduksessakin. Näytteillä on mm. köydenpunojan ja laivanmittaajan työkaluja, navigointivälineitä, täydellinen sukeltajan puku ja työkalusarja, kokoelma meripihkalla koristeltuja piippuja, Kristiinankaupungissa rakennettujen laivojen pienoismalleja ja laivatauluja sekä paljon muuta!

Merimakasiini

Kaupungin eteläpäässä, Saunapuiston laidassa, sijaitsee Kristiinankaupungin merimuseon toinen rakennus, merimakasiini. Merimakasiini toimii suurempien esineiden säilytyspaikkana sekä esineiden huolto- ja konservointitilana. Tällä hetkellä merimakasiinissa on esillä Kristiinankaupungista, Skaftungista ja Siipyystä olevien venemoottoreiden ja pienehköjen purjeveneiden kokoelma. Makasiinissa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä sekä muita tilaisuuksia.

Kristiinankaupungin Merihistorian Yhdistys on yhdessä kaupungin Kansalaisopiston ja muutaman vapaaehtoisen kanssa rakentaneet 3 kappaletta pienoismalleja suhteessa 1:200, yksi Varvinmäen laivanrakennusalueesta 1850-luvun piirustuksen ja tietojen mukaisesti. Toinen malli esittää Etelälahden vastarannalla sijainneen Tervahovin toimintaa. Kolmas pienoismalli kuvaa Höyrylaivalaituria ja Tullitaloa, sekä vastarakennettu kivinen kaupunginsilta taustalla. Tämä malli on sijoitettu Raatihuoneen sisätulohalliin.

Fides-näyttely

Kiertäväksi näyttelyksi suunniteltu Fides-näyttely kertoo tarinan suomalaisen purjelaivan haaksirikosta Etelä-Australiassa Kangaroo Islandin edustalla vuonna 1860. Fides rakennettiin Kristiinankaupungissa vuonna 1857. Tuohon aikaan Kristiinankaupungin kauppalaivasto oli yksi Suomen suurimmista. 1850-luvulla Kristiinankaupungista lähti kymmenen laivaa Australiaan, Fides oli yksi niistä. Laivan omisti Carl-Gustav Hydén. Laivan kapteeni, kuten myös suurin osa miehistöstä, oli kristiinankaupunkilaisia.

Fides lähti matkalleen syyskuussa 1859 lastinaan tervaa ja puutavaraa. Lontoossa laivaan lastattiin mm. maataloustarvikkeita, viinaa, vaatteita ja ruutia. Toukokuun 21. päivän vastaisena yönä vuonna 1860 laiva pirstoutui kallioon Kangaroo Islandin edustalla ja tuhoutui  parissa tunnissa. Kapteeni ja yhdeksän miehistön jäsentä menehtyivät.

1960-70 –luvuilla urheilusukeltajat nostivat merestä laivan hylkyyn liittyviä esineitä, mm. laivakellon ja ehjinä säilyneitä oliiviöljypulloja.

Australialais-suomalaisena yhteistyönä toteutettu näyttely sisältää kuvia, dokumentteja ja esineitä Fides-laivasta. Esillä on myös merikapteeni Jouni Harjun tekemä parkkilaiva Fidestä esittävä pienoismalli. Näyttely on ollut esillä Australiassa sekä eri kohteissa Suomessa.

Fides-näyttely on mahdollista tilata omalle kotipaikkakunnalle, lisätietoja antavat Kristiinankaupungin merimuseo ja Kristiinankaupungin museotoimi!