: Näyttelyt : Kokoelmat : Tapahtumat : Merkkihenkilöitä :

: Museon ystävät :
: Yhteystiedot :

Kristiinankaupungin museot - Lebellin kauppiaantalo

 

Kristiinankaupungin ainutlaatuisessa puutalokeskustassa aivan torin tuntumassa sijaitsee Lebellin kauppiaantalo. Rantakadun puoleisesta porttirakennelmasta sisään astuttaessa avautuu vierailijalle 1700-luvun pihanäkymä. Kauppiaantalolla on suuri, koko korttelin mittainen tontti. Päärakennus on Rantakadun puoleisessa päässä ja pihamaa on erillisten ulkorakennusten ympäröimä. Itäisen Pitkäkadun puoleiseen päähän on siirretty yksi harvoista purjehduskauden päiviltä jäljellä olevista suolamakasiineista.

Lebellien kantaisä, puolalainen sotavanki Casimir Subkowski, siirrettiin Tukholmasta Suomeen vuonna 1702. Hän istui vankeuttaan Kokkolassa, missä hän tapasi nuoren kristiinalaisen Anna Enholmin. Tytön perhe käytti vaikutusvaltaansa, vanki vapautettiin ja nuoret avioituivat vuonna 1708. He asettuivat Kristiinankaupunkiin asumaan ja Casimir Subkowski muutti nimensä Casper Lebelliksi.

Ensimmäinen kauppiaantalo rakennettiin 1720-luvulla, jolloin Lebellille myönnettiin kaupungin porvarisoikeudet.

Perheen arvovalta ja vauraus kasvoivat Casper Lebell nuoremman myötä. Hän harjoitti menestyksekästä kauppaa viemällä omilla laivoillaan tervaa ja puuta ulkomaille ja tuomalla maahamme tärkeintä tuontitavaraa, suolaa.

Lebellin kauppiaantalo. Kuva: Teemu Ahola

 

Casper Lebell nuorempi rakennutti nykyisen kaksikerroksisen päärakennuksen vanhan tilalle vuonna 1761-62. Talo sai silloin korkean mansardikaton, joka on sittemmin korvattu satulakatolla. Lebellin perhe asutti taloa kolmen sukupolven ajan, jonka jälkeen se siirtyi avioliiton kautta Holmströmin suvulle. Holmström isännöi taloa kahden sukupolven ajan, jonka jälkeen kauppiaantalo hallinta siirtyi suvulta muille.

Lebellin kauppiaantalo on toiminut museona vuodesta 1939. Vuosien saatossa 1760-1840-lukujen interiöörejä on restauroitu. Sisustuksessa on säilynyt runsaasti alkuperäisiä yksityiskohtia. Pihakokonaisuus ja museon intiimi ilmapiiri antavat kävijälle elävän mielikuvan porvarisperheiden elämästä näinä 1700- ja 1800-luvuilla.

Museokokonaisuuteen kuuluu nykyään myöskin lähin naapurirakennus, vuonna 1841 rakennettu valkoiseksi rapattu empiretyylinen Felénin talo, joka on ollut museon käytössä vuodesta 1999. Siihen kootaan vähitellen myöhemmän 1800-luvun interiöörejä. Taloa käytetään myös kokous- ja juhlapaikkana ja siellä järjestetään erikoisnäyttelyitä.

Lebellin kauppiaantaloa on hallinnut vuodesta 1940 lähtien säätiö.

Lebellin kauppiaantalo ja Felenin talo. Kuva: Lebellin kauppiaantalo