Vesimies. Kuva: Carlsron museo

Åke Weckström syntyi Kristiinankaupungissa 3. tammikuuta vuonna 1909. Weckströmien koti sijaitsi kaupungin keskustassa Läntisellä Pitkäkadulla. Åke Weckströmillä oli seitsemän sisarusta. Hänen isänsä Alfred Weckström (1870-1934) työskenteli tullitarkastajana Skaftungissa, joka sijaitsee noin 20 kilometriä Kristiinasta etelään. Perheen äiti Anna Weckström (1872-1939) oli työskennellyt piikana, mutta perustettuaan perheen hän keskittyi lasten hoitoon.

Åke Weckström kävi ruotsinkielisen kansakoulun Kristiinankaupungissa. Koulun jälkeen hän ryhtyi ajuriksi, josta tuli myös hänen elämäntyönsä. Syyskuussa 1932 Weckström meni naimisiin Anni Stenlundin, alesundilaisen kalastajaperheen tyttären kanssa. Åken ja Annin perheeseen syntyi kolme lasta: Bengt-Ove, Sven-Åke ja Birgitta.

Weckström toimi ajurina kaikkiaan 50 vuotta. Ennen vesijohtoverkoston rakentamista Weckström huolehti veden jakelusta kaupunkilaisille. ”Vattumannen” – ”Vesimies”, oli tuttu näky Kristiinankaupungin kaduilla hevosensa ja vesikärrynsä kanssa. Veden lisäksi Weckström kuljetti hevosineen kaikkea muutakin tarvittavaa. Hän oli aikansa kuljetusliike Kristiinankaupungissa.

Ajurin töiden ohella keräilystä muodostui hänen varsinainen elämäntyönsä. Kiinnostus keräilyyn syntyi jo varhain. Åke Weckströmin äiti oli erittäin kiinnostunut vanhoista esineistä ja hän vieraili usein antiikkihuutokaupoissa. Anna Weckström myös usein kertoi pojalleen menneistä ajoista. Åke Weckströmin äitiä voidaankin ehkä pitää poikansa keräilyinnon alkuunpanevana voimana. Toinen innoittaja oli Weckströmin kansakouluopettaja Otto Stenlund. Opettaja oli itse innokas antiikkitavaroiden keräilijä ja hänellä oli tapana kutsua koululuokka kotiinsa ja esitellä siellä omia kokoelmiaan. Stenlund valisti oppilaitaan vanhojen tavaroiden ja niiden säilyttämisen arvosta.

 

Weckström oli vakioasiakas antiikkihuutokaupoissa, joissa hän kartutti yhä kasvavaa kokoelmaansa. Åke Weckström hallitsi hyvin Kristiinankaupungin historian ja hän oli perehtynyt antiikkitavaroihin.

Vuonna 1960 Weckströmin kokoelma sai vihdoin pysyvän sijoituspaikan hänen ostettua Carlsron huvilan. Museon alkutaival oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo. Huvila oli ränstynyt ja huonossa kunnossa 14 vuoden tyhjillään olon jälkeen. Korjattavaa oli runsaasti, mutta siitä huolimatta museo avattiin yleisölle jo seuraavana vuonna.

Vuonna 1972 Carlsron museolle perustettiin oma säätiönsä, jonka tarkoituksena oli turvata museotoiminnan jatkuminen myös Åke Weckströmin jälkeen. Weckström toimi säätiön puheenjohtajana koko elämänsä ajan. Säätiö vastasi museotoiminnasta aina vuoteen 2002 saakka, jolloin omistusoikeus ja hoitovastuu siirtyivät Kristiinankaupungin museotoimelle.

Åke Weckström keräsi elämänsä aikana hyvin huomattavan kokoelman, joka käsitti noin 11 000 esinettä eri aikakausilta elämän lähes kaikilta osa-alueilta. Antiikkihuutokauppojen lisäksi Weckström sai joitain esineitä myös kristiinalaisilta yksityishenkilöiltä lahjoituksina. Weckström loi Carlsron huvilasta ainutkertaisen museon, jossa kävijä voi tutustua hyvin monipuolisesti Kristiinankaupungin ja Pohjanmaan historiaan. Carslron huvila sitä ympäröivine puutarhoineen kertoo myös tarinaa Suurjärven alueen loisteliaasta huvilakulttuurista.

 

Anni ja Åke Weckström. Kuva: Carlsron museo