Matkailuneuvonta
Kauppahuone Corner
Raatihuoneenkatu 2 a
64100 Kristiinankaupunki

Puhelin: +358 6 2212 311
Gsm: +358 40 569 3796

turism.matkailu(at)krs.fi

Ehjä merellinen puutalomiljöö

Renesanssin ihannoima suorakulmaisuus on kantakaupungin kaavassa edelleen oleellista. Viimeisten satojen vuosien kehitys näkyy kapeita katuja ja kujia reunustavina eri tyylisinä puutaloina, kruununa empiretyyliset kauppakartanot. Rantatonteillaovat ennen asuneet laivanvarustajat ja muu porvaristo. Mitä kauemmas rantaviivasta siirrytään sitä pienemmiksi käyvät talot – säädyn mukaan.

Eri puolilla kaupunkia sijaitsevat romanttiset kaivot on säilytetty ajalta, jolloin vesi vielä kannettiin koteihin. Ensimmäiset hanat vesijohtoverkostossa avattiin vasta vuonna 1962. Nyt vesijohdoissa virtaa puhdas soraharjujen lähdevesi.

Kristiinankaupungissa on uniikit 1680 ja 1720 rakennetut tullituvat muistuttamassa siitä, että Ruotsin vallan aikana kaupunkiin saapuvilta perittiin maksu.

Nyt tänne voi tulla vapaasti ja koska vain! Eteläistä sisääntulotietä saavuttaessa eteen avautuu keskustan unohtumaton rantamaisema, jonka keskipisteenä on elämää sykkivä Kauppatori. Torille johtaa yli 300-metrinen kivisilta, joka lienee pohjoismaiden pisin lajissaan. Vuonna 1845 käyttöön otettu silta on mahtava muistomerkki maakunnan asukkaiden yhteistyöstä.

Vanhan keskustan lähes 300 puista asuin- ja talousrakennusta on suojattu asemakaavasäädöksin. Rakennustapaohjeisto ja kiinnostus vanhan säilyttämiseen on ilahduttavasti parantanut talojen kuntoa viime vuosikymmeninä.

Kristiinankaupunki voi täyttää kaikkien asukkaidensa toiveet asumisen suhteen. Uusimmalla kaava-alueella tarjolla on aivan upeita merenrantatontteja omakotiasujille.